Data przyjazdu
Data wyjazdu

„Ambasada zdrowego odżywiania Seniora” w Polanicy Zdroju

W słoneczne popołudnie, dnia 7 sierpnia 2017 roku w sanatorium uzdrowiskowym Wielka Pieniawa w Polanicy Zdroju, odbył się pokaz kulinarny mistrza Arkadiusza Kruszika wraz z warsztatami kulinarnymi dla seniorów. Pokaz i część warsztatowa nawiązują do zainicjowanej już wcześniej akcji promowania świadomego, zdrowego odżywienia w sanatorium uzdrowiskowym dla dzieci „Jagusia” w Kudowie Zdroju.
Dieta seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą u człowieka po 65 roku życia. Powinna uwzględniać przede wszystkim lekkostrawność, mniejsze zapotrzebowanie kaloryczne, oraz zapotrzebowanie na wodę. W pierwszej części spotkania uczestnicy prezentacji dowiedzieli się m.in.:
- jak prawidłowo skomponować dietę
- w jaki sposób urozmaicać posiłki
- jakie produkty zawierają najwięcej witamin i mikroelementów
- w jaki sposób zmniejszyć spożycie tłuszczu, cholesterolu, cukru i soli
- jak unikać potraw ciężkostrawnych i zwiększyć spożycie warzyw i owoców
- jak dużo płynów i jakich wypijać
- jak znajdować przyjemność w jedzeniu.
Przygotowane z udziałem kuracjuszy, seniorów menu, zachwyciło zmysły smaku i podniebienia zgromadzonych gości;
1. Lemoniada arbuzowa na bazie wody mineralnej, średnio mineralizowanej „Staropolanka”,
2. Zupa krem z białych warzyw z gruszką i pesto z zielnej pietruszki na bazie kefiru i wody mineralnej „Staropolanka”
3. Kasza gryczana nieprażona, al dente z burakiem czerwonym,
4. Deser: jogurt z miodem, cynamonem, solą himalajską, arbuzem i skórką pomarańczową.
Było smacznie, zdrowo, kolorowo…